четвртак, 19. новембар 2020.

Од данас преузимамо случај Дубоке долине и свих других стратишта Срба на територији Сурдулице у Великом рату

Услед непредвиђених околности и најгорег могућег сценарија, одлучили смо да се у будуће сами бавимо заштитом Дубоке долине. Готово сви значајни чиниоци одустали су од ратног меморијала који је постао дневна тема за препуцавање политичких супарника. Покушаћемо да вратимо овај случај у оквире историјских чињеница и да га одвојимо од политике где му није "природно станиште". Тако смо и кренули од почетка, међутим појавиле су се нерелевантне особе које су веома брзо исполитизовале покушај да се из историјског угла сагледају стратишта на територији општине Сурдулица. Као производ политизације Дубоке долине, изречен је и један деградирајући став који је претио да обесмисли читав случај, по којем ми као народ не знамо довољно о страдањима на овим просторима у Великом рату. Замислите тај "нонсенс", ми који смо део живота посветили

проучавању овог дела локалне историје, доживљавамо да нам политичари дефинишу и процењују ваљаност политичких факата, па би сада требало допустити да нам исти ти људи буду у накарадним одборима који ће се бавити очувањем споменика културе! Сумњамо да су те особе прочитале иједну књигу, публикацију или извештај о страдањима становништва на овим просторима од 1915. до 1917. године. Такве не можемо да признамо ни за релевантне саговорнике, а понајмање да представљају наше интересе.

Од данас ћемо комуницирати са највишим државним органима и тражити да се они активно укључе у заштиту овог стратишта. У наредном периоду ћемо указати на све пропусте одговорних лица и детаљно образложити значај највећег стратишта на Балкану у Првом светском рату. Консултоваћемо најеминентније институције и српске историчаре и тражити процену могућности да се Дубокој долини додели статус места на којем је извршен геноцид. Позваћемо се на све писане трагове, у првом реду др Рудолфа Архибалда Рајса и тражити хитно археолошко истраживање читавог локалитета. Упоредо са тим, тражићемо да се испита одговорност појединаца локалне самоуправе који су нечињењем појединих радњи, утицали на то да се ратни меморијал урушава од октобра 2018. године до данас. Тражићемо и да се сви радови у непосредном окружењу ратног меморијала, који су извођени након дописа министра за борачка и социјална питања, истраже и да се извођачи радова санкционишу.

Сада, када смо на корак од тога да коначно заштитимо Дубоку долину, група људи се усуђује да је врати на изглед из средине прошлог века. Формирају се комисије са циљем да се "испеглају" раније грешке, али не да би се сада припазило на ратне меморијале, већ да би се још више сатрли.

Да подсетимо, покретањем иницијативе за заштиту Дубоке долине, места страдања Светих Сурдуличких мученика, издејствовали смо формално да се држава и органи локалне самоуправе укључе у решавање проблема, међутим сада је ток приче кренуо у другом смеру и неопходно је да се не дозволи да група нестручних људи преузме случај, јер би то значило враћање уназад. Тренутна ситуација показује да у Сурдулици нема људи који би умели да се ухвате у коштац са овим изазовом, а ми да чекамо не желимо, јер тиме губимо драгоцено време. Пролеће је далеко, до тада се ствари могу значајно погоршати и може се догодити да изгубимо добијену утакмицу.

"Волим Сурдулицу" поново преузима иницијативу како би случај одбране Дубоке долине привели последњој фази. Иницијатива ће имати и за циљ да обесхрабри све интересне групе које су се понадале да ће неопажено проћи њихова "намазана" игра, да одврати сваког појединца који се усуди да у "међузони" заобиђе закон и да коначно не дозволимо да се неко поиграва са овако важним местима.

Дубока долина заслужује расплет након сагледавања историјских чињеница, због тога желимо да знање које поседујемо удружимо са стручним појединцима српских институција. Циљ ће бити да се коначно дефинише значај највећег стратишта у Великом рату на просторима Србије, да се као такав изучава у уџбеницима и да се заштите сви елементи који су у уској вези са страдањима Срба на простору Сурдулице.

Ово ће бити тешка борба, баш онаква какву је у једној реченици описао војвода Живојин Мишић.

Нема коментара:

Постави коментар