Странице

уторак, 21. мај 2019.

Округли сто поводом загађења у Сурдулици - 22. мај

Дана 22. маја, у 13,00 часова, на летњег Светог Николу, у биоскопској сали Сурдуличког културног центра ће бити одржан округли сто на тему "загађење индустријског постројења Кнауф инсулејшн" који ће окупити признате и особите стручњаке из области заштите животне средине и других области. Др Мирјана Анђелковић Лукић, која се већ годинама својим знањем и струком бори за чист ваздух и повратак здравља Сурдуличанима, водиће округли сто и упознати присутне са штетним дејствима немачке фабрике камене вуне. Овим путем користим прилику да упутим позив
аутор фотографије: Славољуб Радуловић

породицама преминулих радника Кнауфа, али и породицама свих других људи који су боловали од неког облика малигног обољења, да присуствују скупу и чују са каквим опасним материјама ради Кнауф и до којих последица долази приликом рада са тим материјама, али и приликом уношења у организам ваздух који је "обогаћен" фенолом, формалдехидом, амонијаком и кадмијумом. Циљ је да се коначно заштите грађани Сурдулице, али и да се не забораве људи који су животом платили цену загађења. 
Да посете Сурдулицу позвани су и др Алек Рачић, максиофацијални хирург, др Зорка Вукмировић, научни саветник у пензији, те посланици Жарко Богатиновић и Милија Милетић из Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Округлом столу ће присуствовати и Стојан Стојанов, који је писао о нано-честицама, а позвани су Горан Кукољ, члан европске комисије за екологију и Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије. Проф. др Даница Грујичић неће доћи због пословних обавеза, а Милоје Нешић, аутор документарног филма "Експеримент наживо, због приватних послова.
По први пут јавности ће бити представљен званични број оболелих у Сурдулици од малигних оболења, затим штетност продуката који се избацују из димњака Кнауфа, а биће и речи о опасном отпаду који се противправно складишти у кругу погона фабрике и који преко ваздуха долази у наша плућа, а преко земље и хране у организам, а који је основни узрок највећег броја тумора и канцерогених болести.

Нема коментара:

Постави коментар