субота, 04. јул 2020.

Примедба на урбанистички пројекат


Због упознавања јавности са примедбом коју је "Волим Сурдулицу" поднео као оспоравање урбанистичког пројекта на к.п. 58, овде у целости објављујемо садржај примедбе:
"Циљ јавне презентације урбанистичког пројекта за потребе урбанистичко-архитектонске разраде локације пословно-услужног садржаја на к.п. бр. 58 к.о. Сурдулица, је да се пројекат "провуче" кроз општинску процедуру, подносилац захтева неопажено добије сагласност за реализацију пројекта на месту на коме, уверен сам, не би смело ни помишљати било какву измену терена. Предметна катастарска парцела (58), граничи се са западне стране са к.п. број 59, позната под називом "Дубока долина" на којој је вршена егзекуција и мучење људи који су 2017. године уврштени у ред светаца, одлуком СПЦ. Према подацима Завода за заштиту споменика културе Ниш, "Дубока долина", али и њено окружење, рачунајући и део спорне к.п. 58, представља ратни меморијал - место страдања и под посебном је заштитом државе. Место страдања јесте место и шира просторна целина на којој су вршене егзекуције, злостављања заточених у затворима и заробљеништву, са или без похрањених хуманих остатака, гробница или гробова. Заштита ратних меморијала, у смислу овог закона, подразумева спречавање пропадања и оштећења и одржавање у достојанственом и препознатљивом стању, као и спречавање неовлашћене измене, дораде, измештања, замене или уклањања ратног меморијала или његовог дела. У извештају кога је сачинио тим за есхумацију посмртних остатака, на челу са др Рудолф Архибалд Рајсом, Дубока долина и њено окружење наводи се као место проналажења

четвртак, 02. јул 2020.

Освестите се Сурдуличани - убијају нам мученике трећи пут


Заклео сам се изнад моштију и дао завет да ћу их бранити!
Ко зна колико још моштију читав век прекрива сурдуличка земља и где се све оне налазе? Мало је што су им бајонетима пробијали гркљан, чупали језике и секли на траке, вадили очи и бацали живе у јаме затрпавајући их, секли уши, нос и удове... Сада им спремају још један чин, да их

Заштита Дубоке долине - еталон како би требало бранити више интересе


Поступак одбране ратног меморијала - места страдања Дубоке долине представља школски пример заштите једног културно-историјског добра. Док ово читате, у току је јавна расправа, која ће, верујемо, само доказати наводе које смо изнели на почетку борбе. Иако је извесно да ћемо овај случај добити, важно је рећи да смо свих ових дана били изложени притисцима не би ли се стишали, међутим уверено смо заузели став да компромиса нема и да не сме бити играња, нити лицитације око овог важног места.
Нисмо дали да се сурдулички Јасеновац уништи, иако су нам појединци постављали препреке. Један део мештана, који су јаки на речима, а иза себе немају никаква дела, покушали су да саботирају напоран рад и намеру да отргнемо од заборава сурдуличко стратиште, међутим одолели смо им и сада, не само што ћемо заштитити Дубоку долину, већ ћемо јој вратити значај коју су појединци деценијама умањивали.
Исправићемо историјску неправду и неспособност претходних генерација да сачувају овај локалитет и будућим генерацијама дати на чување ово свето место.

Једини смо "de facto" стали у одбрану здравља Сурдуличана од загађења


Веома озбиљно смо приступили састављању примедбе на Студију фирме "Knauf insulation" и правовремено је доставили надлежним институцијама. Још једном смо стали у заштиту Сурдуличана и одговорно пришли решавању овог проблема. Дана 02. јула, са почетком у 12,00 часова биће одржана јавна расправа и то је разлог што до овог тренутка нисмо објављивали садржај примедбе. Представљамо исту у наставку текста, у изворном облику, онако како је и послата надлежном министарству:


Поштовани, У циљу правовремене реакције, а у вези Захтева за сагласност на ажурирану Студију о процени утицаја на животну средину пројекта реконструкције топлог дела линије за производњу импрегнисане камене вуне (у даљем тексту: Студија), фирме "Knauf insulation" насеље Бело Поље, достављамо примедбу, јер сматрамо да није ваљана, нити потпуна, тј. нису дефинисане поједине тачке које су кључне за област заштите животне средине и као такве могу негативно утицати на

понедељак, 29. јун 2020.

Министар Зоран Ђорђевић реаговао поводом радова у непосредном окружењу Дубоке долинеУспели смо да покренемо сам врх државе у заштити ратног меморијала - места страдања. Настављамо да бранимо нашу Сурдулицу.

Прво писмо председници Сурдулице након локалних избора


Као што смо и обећали, одмах након 21. јуна припремили смо и послали допис председнику општине, на личност, у којем смо издвојили приоритетне проблеме које је важно решити што хитније, како би се становништву олакшало нормално функционисање. Ово није први пут да челним људима Сурдулице предлажемо и преносимо захтеве мештана. Овога пута нам се велики број читалаца обратио у жељи да нам усмери пажњу на поједине проблеме и ми смо након сублимације истих, издвојили најважније у читавој лепези проблема и одлучили да

недеља, 28. јун 2020.

Видовданска порука Сурдуличанима (ВИДЕО)


На најсветији српски празник, када се све започиње и када се мења друштво, обраћамо се Сурдуличанима мотивационим снимком. Хвала што сте уз нас!

петак, 26. јун 2020.

Једина смо група која је упутила примедбу на Студију фирме "Knauf insulation"


Док се ових дана води борба за фотељу, ми настављамо да радимо за Сурдулицу, као што смо обећали. Без икакве подршке стручних људи, упустили смо се са корпорацијом светског реномеа и важности и једини послали примедбу надлежном министарству на Студију о процени утицаја на животну средину пројекта за реконструкцију топлог дела линије за производњу импрегнисане камене вуне (у даљем тексту: Студија). У примедби наводимо непотпуност и недовољну

среда, 24. јун 2020.

Сумарни резултати локалних избора у Сурдулици


Ово је део Записника о раду изборне комисије, сачињен 22. јуна о резултатима на локалним изборима у Сурдулици. Приметили смо да недостају 4  гласачка листића, али да кажемо да се ради о случајној грешци. Такође примећујемо  да је у Сурдулици право гласа имало 17196 становника, а пројекција броја становника за 2018. годину је 18716 о овоме смо писали у теми Демографија Сурдулице - варошица која лагано нестаје. С обзиром да је овај број у сталном паду, можемо закључити да Сурдулица тренутно има око 18258 становника, што је за око 1000 више од броја гласача, па нам је непознато колико онда има малолетних лица у Сурдулици?! Само основне школе имају више од 1500 ђака, а где су средње школе и најмлађи узрасти? Бићемо стрпљиви и сачекати попис становништва 2021. године, а онда ћемо упоредити бројеве и донети закључак. Унапред се ограђујемо и не желимо да изражавамо сумњу у

недеља, 21. јун 2020.

Две готово подједнаке струје за нас значи још више напорног рада


У ситуацији као што је ова данашња, где две групе готово изједначено долазе на општинску власт, за нас из "Волим Сурдулицу", значи само да ћемо морати још више да се боримо за нашу варошицу. Већ сутра ћемо послати

"Тесно" између две изборне листе у Сурдулици


Поједини локални медији објављују да је у Сурдулици, након обраде 90% гласова, у благој предности листа

Избори у Сурдулици - излазност


Извор: РТ Врање

У општини Сурдулица до 19 сати гласало је 71,2 посто бирача, потврдио је потпредседник општинске изборне комисије Слободан Анђелковић.

У Сурдулици право гласа има

Од три противградне лансирне станице у Сурдулици ниједна неће бити употребљена у 2020. години


Настављамо да истражујемо стање противградне мреже на територији сурдуличке општине и у томе нам помаже први човек у Србији за ову област, господин Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града. Бољег саговорника за ову тему тренутно у Србији не можемо добити. Господин Бабић је врло радо са нама поделио податке и одговорио на сва наша питања.
Најпре нас је занимало шта је са стрелцима, ко их ангажује и да ли их има у нашој општини?
Планиран је рад три лансирне станице и то у Биновцу, Масурици и Јелашници. На жалост, стрелци нису

Симбол државе на дршци од џогераОШ "Вук Караџић" у Сурдулици, обожава да испадима привлачи пажњу јавности. Најновији случај истицања државне заставе на дршци од џогера, показатељ је непоштовања запослених те образовне установе према државним симболима.
Подсећамо да казна за овакво дело износи

субота, 20. јун 2020.

Један од најстаријих становника СурдулицеКао сасвим обичан човек, који је у сталном и непосредном контакту са мештанима Сурдулице, "налетех" данас на деда Сенка, који као по обичају, једном дневно обавља куповину основних намирница. Старина од скоро 100 лета, иако слабије чује, врло брзо повеза "од којих сам".
Деда Асен ће 23. августа да напуни

петак, 19. јун 2020.

"Волим Сурдулицу" покренуо лавину позитивних реакција на тему о Дубокој долини


Још једном смо показали највиши ниво одговорности и спремност да не ћутимо пред негативним појавама које се јављају у Сурдулици. Захваљујући огромној помоћи из редова Српске православне цркве, посумњали смо и обелоданили могући проблем који се тиче ратног меморијала Дубока долина. Први смо упутили примедбу и изразили оштар став према пројекту који је био у плану да се реализује на месту страдања Светих мученика сурдуличких.
Наравно, ишли смо поступно, обавештавајући најпре инвеститора, затим надлежне

четвртак, 18. јун 2020.

Доц. др Дејан Антић о Дубокој долини


Извор: Нови стандард
Због чега се у Сурдулици, тик уз Дубоку долину – масовно стратиште Срба, планира градња пословно-услужног комплекса и да ли је ово покушај сакривања српских жртава?

Ни после сто година не престају покушаји да се сакрије истина о страдању Срба у сурдуличким дубодолинама током Великог рата. Коначан број пострадалих никада није прецизно утврђен. За три године, од касне јесени 1915. године до краја Првог светског рата окупатор је, према извештајима Међусавезничке комисије за испитивање кршења Хашке конвенције у окупираној Србији и сведочењима преживелих, на најсуровији начин побио више хиљада цивила међу којима су биле и жене и деца. Пре три лета СПЦ је канонизовала сурдуличке мученике и сваког 29. маја је

среда, 17. јун 2020.

Сурдулица више неће гледати како јој уништавају историју

Фотографија је настала 1919. године, за време помена жртвама бугарских злочина, на месту изнад Дубоке долине


Као што смо и обећали, данас је и званично отпочела одбрана Дубоке долине и њеног окружења од уништавања, тј. насилне измене. Контактирали смо институције и појединце који су се радо одазвали, јер су свесни значаја овог стратишта. Саборци су у невереци због онога што је умало могло да снађе место егзекуција наших светаца, али смо у прави час повукли најбоље могуће потезе, па је сада на комисији да

Путујте у Грчку преко сурдуличке општине и упознајте скривене лепоте Србије

На почетку туристичке сезоне, туристи који се упуте у Грчку принуђени су да иду преко Бугарске због мера које предузима Северна Македонија у вези корона вируса и затварања граничних прелаза са Грчком. Већина ће користити Коридор 11, тј. источни крак који води преко Пирота до граничног прелаза Градина и који  тренутно представља најкраћи пут до бугарско-грчке границе.

Међутим, ми нудимо грађанима Србије алтернативни пут, мало дужи од горе наведеног, али са мало више садржаја који ће неким туристима бити

уторак, 16. јун 2020.

Сурдулица је преокупирана поделом, толико да јој важне ствари измичу


Још један показатељ колико смо ми незрело друштво, ових дана је изражен, а огледа се у томе што је просечном Сурдуличанину битно шта ће бити 21. јуна, а не то како се проблеми нагомилавају и како их нико не решава.  Због колективног слепила које влада у две јаке струје, које нам обећавају бољи или још бољи живот, поједини нас оптужују да смо на једној или другој страни, а прстом не мрдају како би