Странице

понедељак, 6. мај 2019.

Мирна, демонстративна грађанска шетња за чист ваздух - успешна

Дана 05. маја, улицама Сурдулице прошетала је колона дела угрожених људи, с намером да искажу незадовољство и укажу на обесправљен положај човека да у савременом добу нема могућност и дозволу да удише чист ваздух, онакав какав му је загарантован свим повељама, Уставом и законима. Шетња је, кажу, само наставак вишегодишње борбе у којој
је мали број институција желело да се упушта у решавање проблема. После шетње, очекује се укључивање много већег броја стручних људи и јавности, јер ће, у супротном доћи до огромног пада броја становника услед оболевања од канцерогених болести. Позитивне реакције стижу са свих страна, па су и други Сурдуличани сложни да је овако нешто било потребно малој варошици и да ће се током наредних шетњи прикључити овој иницијативи. Нема више дилеме да ли је сурдулички ваздух загађен или није, иако то мерни уређаји одавно показују, много је важније то што људи свакодневно осећају, удишу и виде, а то се не сме занемаривати.
Шетња је симболично завршена испред капије погона Кнауфа, на коју је симболично постављен катанац, с надом да ће предметна фирма престати да утиче на природни прираштај, прераним одвајањем људи од њихових породица.

Нема коментара:

Постави коментар