Странице

уторак, 25. јун 2019.

Трују нас хемикалијама, људи нам умиру од најопакијих болести, труднице носе децу са мутагеним променама, а држава немо посматра


Да ли да искажем револт или страх, то је оно што се у мени увек бори када пишем о загађењу у Сурдулици. Чини се да колико обичан човек жуди за здрављем, толико му се оно ускраћује. Када мислимо да смо на дохват решења, оно нам измакне због глупих разлога и изговора. Иако само делује да је фирма Кнауф инс. недодирљива, да наводно немачка канцеларка стоји иза ове тровачнице, ствари су много једноставније него што изгледају. Руководство себи обезбеђује мир тако што
се служи разним махинацијама и обманама, а Министарство заштите животне средине наседа, свесно или несвесно, на те просте подвале којих у данашњем свету има на претек. Дакле, не ради се ни о каквој јакој фирми, а нарочито не о компанији која послује у законским оквирима ове државе, јер још увек у Републици Србији не постоји закон о дозвољеном убијању становништва повременим или сталним тровањем. Чак постоји и један члан Устава Републике Србије који сваком грађанину гарантује право на чист ваздух и еколошки здраву средину. То што се допушта овој фирми, стационираној на километар од градског језгра у којем свакодневно циркулише десетак хиљада душа, да стално загађује еко-систем, недопустиво је за данашње услове живота. Држава по принципу молби делује према њима. Прво им утврде прекорачење сумпорних оксида, а онда их замоле да неколико дана престану са тим, онда утврде да има "мало више" амонијака, па и то толеришу. Тврдим да је тако и са фенолом и формалдехидом, али и са ПАХ честицама, за које стручњаци кажу да су убитачне за сваки живи организам. Хајде, стручњаци из државних установа, проверите ове наводе и кажите колико смо у опасности. Уколико ПАХ честице постоје, ми смо у огромном проблему. Како би сви могли да разумеју, ево кратког прегледа шта су то "пахови":
Канцерогене материје
Мутагене материје
Материје токсичне за водене организме
Тератогене материје (штетне за фетус)
Материје штетне за репродукцију (репротоксичне)
Перзистентне биоакумулативне материје (ПБТ)
Постојани органски полутанти (ПОП)
Хемикалије које оштећују ендокрини систем (ЕДЦ)
*преузето са признатих интернет страна.
Људи, ово значи да нама свима константо страдају нервни систем, мозак, унутрашњи органи, а ове материје утичу на потомство, што је најгоре и што нас треба забринути. Док се ми будемо бринули, државни апарат, са умним људима би требало да се окупи у једној мало већој просторији и донесе мере да прекину овај хорор филм. Немојте се позивати на Ваљево, Нови Пазар или Зрењанин. Сурдулица је данас најзагађенија општина и решавању проблема се мора приступити одмах. Једина помоћ је ХИТНО ИЗМЕШТАЊЕ погона. Шта ће овој држави болесни људи? Шта ће им болесно потомство? Зашто пристају да затварају очи и на тај начин нас гурају у још веће зло?
Ово је аларм! Нема више времена! Постоји начин да се одупремо штетном утицају и због тога ћу се потрудити да ова тема дође до сваке релевантне институције и појединца који би могли нешто да промене. Што се Сурдуличана тиче, нека ову тему прослеђује свако ко мисли да смо збиља угрожени и да ће овај текст, на неки начин, изнудити решење. Знам да има и оних који су незаинтересовани за овај проблем и такви се разоткривају сваки дан, али бих их питао - а како да сутра неко схвати озбиљно вас када будете желели да решите неке своје проблеме?

Нема коментара:

Постави коментар