Странице

среда, 13. новембар 2019.

Покренута је нова борба за чист ваздух



Док се боримо за чист ваздух у северозападном делу општине, не смемо да заборавимо и супротни крај варошице. На ред је дошао и Здравствени центар и прилика да видимо колико су спремни да учине људи од струке за здравље својих грађана. Сведоци смо да се у многим светским градовима боре са постројењима која као енергент за загревање користе угаљ.
Угаљ, као фосилни дериват, након сагоревања емитује ситне честице које, удисањем могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, а забележено је да у подручијима у којима се интензивно користи, стопа преурањене смртности је већа.
Ова борба у првој фази водиће се у циљу разговора и покушаја да челни људи ЗЦ пронађу алтернативни начин загревања својих објеката и уколико схвате проблем, очекивања су да израде план којим ће у наредном периоду заменити овај вид загревања. Уколико буде позитивне реакције, решио би се велики проблем који у зимском периоду погађа становништво у непосредном окружењу ЗЦ, али и негативно утиче на животну средину. Подсећања ради, на само стотинак метара налази се борова шума која је симбол сурдуличке животне средине.

Нема коментара:

Постави коментар