Странице

петак, 10. јануар 2020.

Волим Сурдулицу: Тражићемо од државних институција да хитно изместе Кнауф


Након неколико празничних дана и смањене активности немачке фирме, наставља се повећано загађење сурдуличког ваздуха. То знају сви Сурдуличани, а поготово они који због радних обавеза излазе раније из својих кућа. "Волим Сурдулицу", уз ФБ страницу "Удахни дубоко" далеко су највише писали и
упозоравали због опасних ефеката загађења, а сада добијамо и потврду стручњака да идемо ка потпуном уништењу уколико не предузмемо нешто. Као и до сада, предузимаћемо све мере које су нам на располагању да одбранимо здравље мештана Сурдулице и шире околине.
Оно што је ових дана у фокусу јесу превелике концентрације ПМ2,5 и ПМ10 честица широм српских градова. О њима говори др Дејан Жујовић, пулмолог и начелник Одељења за интервенције Градског завода за плућне болести и туберкулозу. Он наводи да је сваки случај када вредност честица пређе 200, "инкомпатибилно са животом"! Подсећања ради, у Сурдулици је према незваничним мерењима та вредност прелазила и 600! Др Жујовић даље тврди да би у таквим ситуацијама локална власт морала да предузме нешто, а једна од мера би морала бити измештање индустријске зоне ван утицаја на насељено место, као и њено пројектовање у односу на ветрове.
Он даље наводи да због оваквих концентрација ПМ честица, расте и број оболелих од рака плућа. Он подсећа и да смртност кардиоваскуларних пацијената "скаче" у данима када је загађење изражено, те да се болести плућа више и не појављују примарно код пушача.
"Волим Сурдулицу" ће захтевати хитне мере и тражити од државних органа измештање фабрике на безбедну удаљеност од насељених места.
Ускоро опширније.

Нема коментара:

Постави коментар