Странице

субота, 18. јул 2020.

Судбина војничких гробаља на Власини


Будимо Сурдуличане из естивације и настављамо са спасавањем историјски важних локалитета које су наши преци, свесно или несвесно заборавили, да би нас сада појединци критиковали како све што радимо, не радимо из добре намере, већ да нарушимо мир.
Господо душебрижници, стварни циљ нам је да и вашим потомцима предамо Сурдулицу са свим оним елементима и садржајима који су читав један век затирани и скривани и у тој намери нећемо одустати, упркос притисцима којима смо стално изложени. Показали смо јавности на случају Дубоке долине, да темељно
прилазимо проблемима. Поједине државне установе су нам много помогле и показале одговорност када је реч о очувању културно-историјског наслеђа, на чему смо им захвални. Не можемо да опишемо задовољство и понос због тога што Сурдуличким мученицима обезбеђујемо мир.
Анатемија - област на Власини на којем се налази 120 гробних места на којима су сахрањени војници Добровољачког одреда, настрадали 1915. године. Ако је Дубока долина била непознаница, ово гробље је још већа, а спаја их слична судбина. Гробље на Промаји данас је прекривено шљунком, а један део гробља "пресвучен" је и путем који води према Власина Риду. Нашли смо много докумената који потврђују постојање војничког гробља, док је на самом локалитету то немогуће учинити без стручног истраживања. Борићемо се да дође до истраживања овог локалитета и до евентуалне ексхумације војника што би било од огромног историјског значаја.
Поред Анатемије, на Власини постоји још неколико локација на којима су сахрањивани војници. Једно од њих је гробље на Округлици и по извештају Завода за заштиту споменика културе Ниш, на њему постоји 54 гробних места из 1913. године. По свему судећи, ради се о војницима настрадалим у Другом балканском рату који су били у саставу 1. пука 3. позива и 10. пука 2. позива.


На овом локалитету, 2014. године, Завод је најпре извршио археолошка истраживања применом недеструктивне методе геофизичког снимања терена, а затим и применом археолошких ископавања.
Гробље на Петковој падини. Према плану из 1931. године ради се о 2 масовне гробнице у којима је сахрањено 110 војника 5. и 17. пука из 1915. године.
На Власина Риду код цркве налази се 5 гробова у којима су сахрањени војници добровољачког одреда Вука Поповића из 1915. године.
Још два локалитета на Власини позната су као војничка гробља на основу извештаја Управе власинске цркве из 1920. године и налазе се на, за сада непознатим локацијама на местима Грамада и Мали Чемерник са укупно 50, односно 108 гробних места.
Дакле, ако овим војничким гробљима додамо и масовну гробницу на Петковој падини, закључићемо да је на Власини укупно 447 сахрањених војника из Другог балканског и Првог светског рата.
Овим смо направили мали увод ради упознавања јавности са борбом која нам тек предстоји. У наредном периоду покренућемо низ иницијатива како би се започело са детаљним истраживањима наведених гробаља на Власини и бићемо упорни, као и до сада, да сачувамо сваки метар сурдуличке историје.

Нема коментара:

Постави коментар