Странице

среда, 8. јул 2020.

Дан када је Кнауф извршио хемијски удар на Сурдулицу


Прошло је годину дана од катастрофалног "пропуста" фирме "Knauf insulation", када је због квара на дигестору доведена у питање безбедност запослених и здравље Сурдуличана, а у четрдесетоминутном задимљавању ваздуха извршен је негативни утицај на животну средину. Годину дана након тога, немамо податке о последицама, министарства прикривају, јавност ћути, а медији одбијају да говоре о загађивачу.
Ми смо тада, да подсетимо, послали упит Министарству заштите животне средине, много озбиљнији него што је то учинила јединица локалне самоуправе и том приликом изразили незадовољство због паушалног закључка њихових инспектора да није извршен негативни утицај на животну средину, само 4 сата након акцидента!
Након тога смо договорили посету председника француске организације "Stop Knauf" и разменили искуства. Када би изузели активности удружења "Удахни дубоко" и неколицине мештана, да није нашег свакодневног ангажовања, загађивање Сурдулице не би била никаква вест.
У међувремену смо покренули још један поступак пред Заштитником грађана и упутили озбиљну примедбу на Студију предметне фирме.
Разговарали смо и са републичким инспекторима и скренули им пажњу на све неправилности у вези рада фирме.
Упозоравамо Сурдуличане на негативне последице које могу настати због сталног загађивања белопољског погона, као и на опасност од неконтролисаних експлозија које могу утицати на шири рејон погона.
Подвлачимо да је због неодговорности и пасивности надлежних институција начињена огромна штета нашем еко-систему и да је здравље људи значајно угрожено.

Нема коментара:

Постави коментар