Странице

понедељак, 4. јануар 2021.

Позив на бесплатно ДНК тестирање староседелачких родова Сурдулице (Пчињског округа)

Друштво српских родословаца "Порекло" с времена на време организује акцију тестирања људи са одређене територије како би базу података обогатили информацијама које ће касније послужити у проучавању генетског порекла људи са датог простора. Морам да напоменем да је заинтересованост људи јужне Србије да знају више о свом пореклу на изузетно ниском нивоу. У прошлости је слабија писменост доприносила томе да се мали број писаних података појави у књигама, а данас је жеља младих да истражују своје порекло равна статистичкој грешци. У великом броју случајева наилазио сам на људе који су ушли у трећу деценију живота, а који не знају како су им се звали прадеда и прабаба по мушкој линији! О женској линији да и не говоримо. Проучавање родослова не представља само интересовање, већ културу живљења, сећања на претке, високи ниво свести о очувању порекла и чини нас разумним бићима, тј. издваја нас од осталог живог света. Непознавање свог фамилијарног стабла представља социјалну закржљалост јединке.

Породично окупљање Врањанаца, 19. век

Поменуто друштво у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду спроводи велико ДНК истраживање генетичког порекла староседелачких родова Пчиње. У обзир долазе кандидати који данас живе на подручју Пчињског округа (град Врање и општине Сурдулица, Владичин Хан, Бујановац, Босилеград, Трговиште, Прешево), односно онима којима су отац, односно деда рођени на простору данашњег Пчињског округа и који припадају тамошњим староседелачким родовима. Такође могу да се пријаве кандидати чији су преци по

очевој линији даљим пореклом са подручја Пчињског округа, а који су у другој половини 19. века населили подручје данашег Топличког округа и део данашњег Јабланичког округа. Планирани узорак за ово истраживање је 50 кандидата, а до сада је прикупљено 20 узорака, тако да је неопходно прикупити још 30 узорака. Сви заинтересовани могу да се јаве на следеће мејл адрерсе: aleksandar.antic@poreklo.rs и nikola.vukosavljevic@poreklo.rs. Приликом јављања у поруци је потребно навести тачно место порекла, презиме и крсну славу рода којем кандидат припада. Резултати тестирања биће уврштени у базу Српског ДНК пројекта и коришћени у изради будуће студије. Напомињемо да је тест бесплатан (комерцијална цена теста износи 13.000 динара). Рок за слање пријаве је 31. јануар 2021. године.

У том циљу, позивају се сви заинтересовани да се пријаве за тестирање и тиме учествују у овом научном подухвату. Напомињемо да се могу тестирати само мушкарци, с обзиром да је у питању Y-ДНК тестирање.

Извор: порекло.рс (https://www.poreklo.rs/2020/11/23/besplatno-dnk-testiranje-starosedelackih-rodova-sa-podrucja-pcinje/)

Нема коментара:

Постави коментар