Странице

понедељак, 13. фебруар 2017.

Гужве на улицама

Посматрајући сурдуличке улице у време саобраћајних гужви, поготово петком у јутарњим часовима, када започне пијачни дан, пробудила се потреба у мени да реагујем и упутим писмо надлежним институцијама о могућем начину уређења овог нашег свакодневног проблема.
Најпре да видимо како ствари изгледају на терену. На првом месту, када споменух пијачни дан да га прокоментаришем. Пијачни простор, који је одавно формиран, лепо организован и уређен, по свој прилици није послужио сврси у потпуности. Уместо да се тезге на пијачном простору искористе и капацитет испуни, неретко продавци заузимају тротоаре дуж улице Српских владара како би своје производе приближили купцима, а тиме стварају непотребну гужву.


 


Не би требало говорити о смећу које остане након уклањања импровизованих тезги, које кваре слику петком поподне. Дакле, врло једноставно, забранити импровизоване тезге ван пијачног простора.

Реконструкцијом ужег градског језгра и формирањем пешачке зоне, многе улице су затворене за саобраћај, а простор за паркирање се значајно умањио. Створиле су се неформалне паркинг зоне, али оне функционишу по принципу "паркирај се прописно и створи гужву". Наиме, у жељи да што ближе приђу центру града, возачи групишу аутомобиле на ободима пешачке зоне и тако стварају чепове.


Испаркиравање је још озбиљније проблем, јер су возачи принуђени да се крећу уназад, па у великом броју случајева угрожавају безбедност пешака, међу којима је много мале деце. Такав је случај са поплочаним деловима улица Српских владара, 5. септембра и Милоша Обилића. Када се ове улице испуне аутомобилима, крену редом да се заузимају тротоари и делови улица редом, да их не набрајам. То умногоме отежава кретање возила, али и пешака. Надлежни органи су пробали да реше проблем исцртавањем паркинг места у појединим улицама, као што је то случај са улицом Војводе Мишића (између Југословенске и 5. септембра), међутим то није допринело растерећењу централних улица, поготово ако се узме у обзир да су ова паркинг места најчешће непопуњена:


Већ сада можемо увидети да је једино формирање организованог паркинг простора у виду гаража или спратног паркинга на једном месту, право решење. С тим у вези предложио сам надлежнима да размисле о једној локацији која би могла да испуњава све услове за такав један паркинг простор. То је место које се граничи са пијачним простором, а иза зграде у којој се налази кафана Палас, а која данас представља највеће ругло наше варошице.




Простор је довољно велики да се направи паркиралиште и до 200 возила, а и близу је центру града, па би се њиме "одвукла" возила са досадашњих паркинг места. Наравно, уколико би се наплаћивао, цена би морала бити разумљива и у складу са просечним зарадама у нашој општини.

Још један је начин да се растерете централне улице, а то би се десило измештањем аутобуског и такси стајалишта из центра и враћање на главну аутобуску станицу у улици Сурдуличких мученика.

Права је штета што се овако леп простор за аутобуску станицу више не користи. С друге стране, аутобуско стајалиште у Јадранској улици, а понекад и оно у Југословенској, за време доласка аутобуса толико "зачепе" саобраћај и створе колапс да је немоће у тих десетак минута, а и касније проћи несметано, горе наведеним улицама.


Ово је само једна верзија и могућност решавања проблема саобраћајних гужви и било би лепо да надлежни направе план и узму у обзир горе наведене предлоге. За сада надлежни нису реаговали иако им је више пута упућиван захтев са конкретним предлозима.


Нема коментара:

Постави коментар