Странице

четвртак, 13. јун 2019.

Кнауф и званично признао да је загађивач

Август 2014. на "Google street view":

                 Илустрација:
У понедељак, 10.06. одржан је састанак у општинској сали поводом загађења немачке фирме и лошег утицаја на животну средину. Руководство фирме је хтело да "испод жита" обезбеди себи мир још неки временски период и тако настави у недоглед загађивање наше средине. Иако се у својим студијама диче тиме да већ раде по европским стандардима који би у ЕУ требало бити уведени за коју годину, у својој изјави тврде да су спремни да у року од годину и по дана
поставе филтере! Не загађују, а поставиће филтер?! Шта ће филтер пречишћавати, ако на димњак не излазе загађујуће материје? Чак су спремни да уклоне и "опасно брдо" из круга фабрике и то у року од пет година. Они знају да им нико тек тако неће прихватити око 3650 тона разног отпада колико се сада ту налази. Поставиће се питање шта су до сад радили са њим и где су га складиштили. Сетимо се недавног случаја када је инспекција пронашла на једној локацији у Србији неколико буради са опасним отпадом. Ово је 3,5 милиона килограма! У најмању руку разлог за покретање кривичне пријаве и затварање постројења, а не пресељења.
Да се вратимо на филтер. Ово им није први пут да дају опречне информације. Да подсетим да су преко Министарства већ једном пробали да "замаскирају" проблем загађивања. Овај случај је и даље у поступку код Заштитника грађана. Овде се покреће и проблем лажног извештавања надлежног Министарства, а затим и упитност веродостојности фирми Анахем и Аеролаб, које, уколико се докаже намештање резултата, могу одговарати кривично и изгубити лиценцу за рад.

Закључак је да је руководство Кнауфа "de facto" и "de iure" признало да противзаконито послује и мимо свих прописа складишти милионе килограма отпада. Ових дана смо сведоци повећаног загађења, а непријатан мирис се осећа и у деловима варошице у којима до сада није био случај. Биће посебно интересантно видети степен загађења на дан 05. јун ове године. Тврдим да су границе прекорачене и више стотина пута.

5 коментара:

  1. Верујем да сте хтели рећи - ближи се крај загађивачу.

    ОдговориИзбриши
  2. Треба рећи запосленима прави разлог селидбе њиховог шефа.

    ОдговориИзбриши
  3. SAMO DOBAR ADVOKAT..TUŽBA..PRAVAC STRAZBUR...OD SASTANČENJA..PROTESTNIH ŠETNJI..NEMA NIŠTA !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ово је један од предлога који би требало узети у разматрање. Има ли још неки?

      Избриши