Странице

петак, 19. јул 2019.

Шта је учињено након хаварије у Кнауфу?


Прошло је 11 дана од хаварије у погону Кнауфа, коју су челници ове фабрике класификовали као мањи пожар на производној линији. С обзиром да независни грађани сматрају да је овај акцидент имао негативни утицај на здравље људи и животну средину, укључили смо се интензивније него до сада да дођемо до одговора. Насупрот грађана, челници Кнауф групе су се пасивизирали, више него и обично и покушавају да замаскирају хаварију. Локална самоуправа је имала најоштрију реакцију ујутру 08. јула, након чега
нису издали ни једну изјаву за јавност, иако су тог јутра рекли да је њихово лице задужено за заштиту животне средине хитно упућено на терен. Где је извештај овог лица?
Министарство се није ни тог јутра, нити свих ових дана оглашавало, а били су највећи заговорници "законског пословања Кнауфа". Сада знамо и званично на чијој су страни. Упућено им је писмо и чекамо њихов извештај.
У међувремену, отпочело је измештање брда из круга фабрике, што је добра вест за нас, али није добра за људе у чијем дворишту ће бити складиштено. Било би лицемерно рећи да нам није важно где ће да изместе брдо, али тренутно смо их "победили" на овом пољу и најважније је то што су сагледали и признали своју грешку. Надамо се да ће се тотално уклањање брда поклопити са даном доношења одлуке за исељење погона из Сурдулице, што ће бити двострука победа.
Чекајући одговор из Министарства, али и из осталих надлежних институција, надамо се да ће Сурдуличани сада имати бољу слику онога што нам Кнауф ради свих ових година.

Нема коментара:

Постави коментар