Странице

понедељак, 28. октобар 2019.

Предлог за прекограничну сарадњу општине Сурдулица са општином Ново Село (С. Македонија)

С обзиром да је у последње време постала популарна сарадња општина две државе и осмишљавање пројеката финансираних из фондова ЕУ, покрећем предлог који може бити занимљив двема општинама сличних карактеристика. За почетак, тема ће бити доступна челницима и једне и друге општине у виду замисли, а реализација пројекта ће зависити од њих.


Општина Сурдулица се налази
у југоисточној Србији и по последњем попису у њој живи око 23 000 становника. Општина обилује природним лепотама, бројним верским објектима и историјским знаменитостима. Најзначајнија је свакако, власинска висораван, са Власинским језером на 1200 метара, које са својим ретким феноменима, плутајућим острвима и биљком месождерком, представља прави драгуљ међу туристичким дестинацијама Србије. Манастир Паља спада у ред најстаријих верских објеката на Балкану и вредан је посете, док Спомен костурница сведочи о бурној прошлости општине.

Ново Село је млада општина у југоисточном делу Северне Македоније, на тромеђи Грчке и Бугарске. По последњем попису у општини живи 12 000 становника. Веома је богато природним лепотама, а већина их је у подножју планине Беласице. На територији општине су три прелепа водопада, међу којима и највиши у држави - Смоларски водопад (39,5 метара). Од историјских знаменитости издваја се место Пирго, на којем се одиграла чувена Беласичка битка, а општина је богата великим бројем цркава и манастира.

Укратко, ово је оквирни приказ двеју општина, изузетно интересантног садржаја и одлика. Замисао је следећа - с обзиром да и једна и друга имају шта да понуде, уколико би се нашло решење финансирања пројекта прекограничне сарадње, могле би се организовати групне посете деце из ових општина. Деца би се кроз посете упознавала са културом, природним и историјским знаменитостима, а остварила би се и добра међугранична сарадња.

У циљу лакшег повезивања постављам и интернет странице две општине:

Општина Сурдулица
Општина Ново Село

Нема коментара:

Постави коментар