Странице

уторак, 29. октобар 2019.

Борба против Кнауфа у циљу очувања здравља

Интернет страница "Стоп Кнауф" објавила је текст 28. октобра 2019. године под називом "Бити и појавите се". У тексту наводе проблеме са којима се суочавају становници Иланжа и Сурдулице.

Илустрација преузета и уређена за српско говорно подручје

"Данас је у нашем друштву изгледа постао имиџ владати капиталом. Руководство Кнауф инсулатион фирме се од свог појављивања
тако поставило, желећи да се одупре притисцима неравнодушног становништва.
Хоћемо ли нашкодити угледу фирме? Руководство је приморано да позове полицију, како би смирила окупљено становништво које је постављало питања.
Овај добротвор (Кнауф) веровао је да ћемо раширити руке и поклекнути пред њим, јер нам је у својој великодушности понудио 123 радна места!
Можете ставити зелени кров преко вашег погона, окружити га вртовима, украшавати дрвећем како би сакрили тужну слику, међутим у стварности слика остаје мрачна.
Господо из Кнауф инсулатион, нећете нас разуверити сазивањем састанака. И даље сте велики загађивач. Најбоље је да престанете да се претварате у оно што нисте. Ваш циљ је профит. Не волите да вашу фирму називају загађивачем, али она то и јесте.
Говорите о транспарентности, по принципу "показаћемо вам све - видећете све". Зашто сте онда уклонили огромну гомилу производног смећа фотографисаног 04.10.2019. године, непосредно пред инаугурацију 22.10.? Безобразно поричете. По вашим наводима, немате остатке производног процеса, јер све иде у рециклажу. Међутим, хваљена циглана, која би служила да се у њој рециклирају остаци, још увек не постоји. Подсећамо вас да сте ту циглану "извукли из рукава" након измештања погона из Луксембурга који је делом уследио и због 4000 тона отпада који нисте могли да рециклирате и за који нисте знали, могли или хтели рећи где ће завршити.
Зашто не одговорите људима из Сурдулице? Постројење нема користи од депоније које је унутар фабрике, а сада га односите. Журите да умањите последице загађења по становништво, док се у ваздуху бележе веома високи нивои микрочестица и токсичних једињења, а у здравственим установама повећан број људи са малигним обољењима и болестима плућа. Једина грешка ових храбрих људи Сурдулице јесте што нису видели опасност када сте куповали пропалу фабрику Вунизол изграђену седамдесетих година прошлог века (исто као што је био случај са Сент Егидином и многим вашим фабрикама у источној Европи). Ако се ви питате, за све је крив српски (и други) комунизам тог времена. Локалне и међународне медије преплавили сте наводном модернизованом производњом у коју улажете милионе евра. Истина је да сте повећали производњу коју је некадашњи Вунизол имао, а самим тим и вашу зараду, а да нисте учинили ништа посебно када је у питању смањење загађења Сурдулице. Управо из тих разлога, становници и локална самоуправа Сурдулице желе да виде како одлазите из њихове варошице. Људи желе да раде како би живели, а не да би брже умирали!
Негирате све оптужбе којима вас терете на основу мерења спроведених 2017. (и 2018.) године, под изговором да спроводите мере заштите здравља и животне средине онако како је прописано законима Републике Србије. Ми у Иланжу не можемо бити задовољни оваквим изговорима и предузимамо све што против вас предузимају и саборци из Сурдулице.
Тражимо од вас да истински и непрестано спроводите мере заштите здравља и животне средине.
Тражимо да престанете са коришћењем угља и његових деривата у току производње. У обавези сте да стално мерите загађење и да саопштавате вредности, не мењајући их као што то чините у Сурдулици.
На крају, знајте да у Иланжу нећете никада бити прихваћени, без обзира на ваше наводе да не загађујете.

1 коментар: