Странице

уторак, 7. јануар 2020.

Власина - предео изузетног немара


Пуни контејнери и ђубре на све стране је призор који не бисмо волели да видимо док смо на одмору у неком туристичком месту. Зашто онда дозвољавамо да други виде овако нешто у "нашем дворишту"?
Фотографија разбацаног смећа поред контејнера на Власини - Промаја и текст који се сада налази у наслову, узбуркали су део сурдуличке јавности и
супротставили две стране. У дискусију се укључила и директор сурдуличке комуналне службе која је покушала да пружи одговор и тако заштити предузеће на чијем је челу. Међутим, одговором нису задовољни мештани који већи део времена проводе на Власини, тврдећи да ово није изоловани случај који је карактеристичан само за период када је њихов крај под снегом. Поштују приоритете комуналне службе, али захтевају и квалитетније ангажовање приликом редовних одржавања и пружања услуга извожења смећа. Да ово није извољевање, већ својеврсна обавеза, показује и тачка 9.2.7. Плана управљања Пределом изузетних одлика "ВЛАСИНА" 2019-2028. која дефинише следеће:
"У сарадњи са комуналним предузећем вршиће се редовно сакупљање и евакуација комуналног отпада из заштићеног подручја". За ову активност су планирана средства у износу од 50 милиона динара. Када ово знамо, закључак је да изговори нису оправдани и да се наведене активности могу и морају предвидети и решавати. Комунално предузеће мора бити у служби мештана који дају велики новац плаћањем рачуна и очекују да се омогући најнормалније функционисање.
Пројекат "Волим Сурдулицу" је на њиховој страни и учиниће све да комунални проблеми постану видљиви и да се решавају. Подсетићу да је до 2018. године проблем постојао на најпрометнијим сурдуличким улицама, када су тротоари били пуни не само свакодневног (редовног) отпада, већ је било и медицинског отпада, али да је након упорности и реакције овог блога иницирано постављање жутих канти, које су делимично решиле проблем смећа на тротоарима. Више о овоме можете прочитати ОВДЕ.
Поред смећа, не смемо заборавити и чишћење саобраћајница, јер ако позивамо људе да се врате на село и започну етно-туризам или било шта друго, морамо им обезбедити све услове који ће им омогућити несметан живот и функционисање у таквим срединама. Недавно смо имали случај да су житељи Власине газили снег од преко пола метра како би дошли до својих поседа, јер путеви нису очишћени. А шта да затреба да се санитетом превезе нека особа? Ето муке и невоље!
Још једном напомињем - уређиваче блога "Волим Сурдулицу" не занима ко је на којој функцији, да ли је неко некоме род или је некоме учињена услуга (дато обећање). Нас занима суштина, занимају нас реални проблеми и конкретна решења. Зато тражимо реакцију, да свако учини у својој надлежности најбоље и да се од проблема не бежи. То није само став од кога креће "Волим Сурдулицу", већ је то став сваког житеља наше варошице.
Бескрајно хвала сваком појединцу који је на било који начин дао свој допринос. Подршка је увек мотивишућа. Наставите да шаљете захтеве и не губите наду, јер само деловањем можемо доћи до циља.

Нема коментара:

Постави коментар