Странице

среда, 17. јун 2020.

Путујте у Грчку преко сурдуличке општине и упознајте скривене лепоте Србије

На почетку туристичке сезоне, туристи који се упуте у Грчку принуђени су да иду преко Бугарске због мера које предузима Северна Македонија у вези корона вируса и затварања граничних прелаза са Грчком. Већина ће користити Коридор 11, тј. источни крак који води преко Пирота до граничног прелаза Градина и који  тренутно представља најкраћи пут до бугарско-грчке границе.

Међутим, ми нудимо грађанима Србије алтернативни пут, мало дужи од горе наведеног, али са мало више садржаја који ће неким туристима бити
занимљиви, поготово онима који воле да праве чешће застанке и који имају времена да посете успутна места. Верујемо да ће грађани Србије јужније од Ниша свакако користити овај правац, а надамо се да ће и осталима пут преко Сурдулице бити занимљив.


У првој варијанти пут иде преко Владичиног Хана где се скреће за Сурдулицу и магистралним путем иде према Власини. Након Власине прати се путоказна сигнализација за Босилеград и преко граничног прелаза Рибарци, пут иде до бугарског града Ћустендил, све до Дупнице где се практчно "спајате" са туристима који су одабрали Коридор 11.

У другој варијанти иде се преко граничног прелаза Стрезимировце, а раздвајање је на 33. км од Владичиног Хана, на власинској висоравни, где пут даље води преко села Клисура, граничног прелаза, бугарских места Трн и Радомир и прикључивање је поново недалеко од Дупнице.

И једна и друга марш-рута су дуже за по 34км од основне која води преко Пирота, али као што написасмо на почетку, за љубитеље природе, истраживања нових предела и стрпљиве путнике жељне додатног путовања, ове две варијанте су одлична прилика да вам одмор буде употпуњен новим искуствима.
Шта можете видети на овом пропутовању? Најпре Сурдулицу, занимљиву варошицу, без много садржаја, али довољно да прошетате ужим центром, попијете пиће и направите паузу. Магистрални пут који од Сурдулице води до Власинског језера неће вас оставити равнодушним, а уживање у природним лепотама и пејзажима је нешто што ћете сигурно памтити дуго. Изласком на власинску висораван имаћете прилику да обиђете језеро, а они који крећу са севера Србије можда ће одлучити да овде и преноће ако претходно резервишу неки од многобројних смештаја који су у понуди и на најбољи начин поврате енергију и направе припрему за остатак пута и годишњег одмора. У сваком случају, Власинско језеро никога неће оставити равнодушним, а многи од вас ће се сигурно некада поново вратити и упознати га још боље.
Уколико се одлучите за другу варијанту, непосредно пре граничног прелаза са Бугарском, имаћете прилику да обиђете један од најстаријих манастира на овим просторима у селу Паља. Пут до истоименог манастира је осредњег квалитета, а у једном правцу износи 6 км.
Не заборавите да се кроз Бугарску користе вињете и да је неопходно купити је одмах по уласку у ту државу. С обзиром да се она не купује за живи новац, већ уз помоћ картице на апарату сличном банкомату, обезбедите да на картици имате довољно средстава како би одмах купили одговарајућу вињету.
Надамо се да ће вам ове информације помоћи у доношењу одлуке да ваше путовање усмерите преко Сурдулице и свој део одмора употпуните једним новим садржајима. Биће нам драго да нам пренесете ваша искуства и дате мишљење у вези ове две варијанте.


1 коментар:

  1. Одлично, раније сам истраживао и прошао крак преко Босилеграда па на ГП Рибарци. Природа нестварно лепа, људи предусретљиви да помогну и упуте. Овде је невероватан потенцијал, штета што ТО Србије нема слуха.

    ОдговориИзбриши