Странице

понедељак, 18. јануар 2021.

Богојављење на Власинском језеру - можемо ли га прославити уласком у воду и целивањем Часног крста или ће поново бити надметања као на некој утакмици?

С вером у Бога и уз благослов Српске православне цркве, верници ће и ове године моћи да уласком у ледену воду Власинског језера, обележе празник Богојављења. Као учесници и промотери ове манифестације, предлажемо пливачима да од ове године направе преседан тако што неће пристати на "утркивање" за Часни крст, које није део овог православног празника, већ да један за другим улазе у воду и редом

целивају крст. Надамо се да ће обичај уласка у воду на дан Богојављења коначно почети да се поштује у изворном облику и да ће се избећи све накарадне ствари које произилазе из "борбе" да неко први дође до Часног крста, уз салве разних негативних коментара оних који посматрају, што не би требало да буде део овог празника. У вери и пред Господом смо сви једнаки и нема разлога да се надмећемо, гурамо и ударамо како би први додирнули Часни крст, јер улазак у воду не представља надметање нити утакмицу у којој би неко требало да победи. 

Покажимо да смо разумни и да нам Богојављење представља празник који поштујемо, а не дан када ћемо хранити свој его и надметати се како би први стигли до крста. Све зависи од нас који пливамо и нико осим нас пливача не може да утиче да се Богојављење обележи супротно ономе чему се договоримо.



Нема коментара:

Постави коментар